Program skrbi i brige za beskućnike/ce


Uz pomoć Grada Splita i Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu, djelatnici i volonteri udruge MoSt osmislili su program skrbi i brige o beskućnicima te u potpunosti preuredili i organizirali dva gradska prostora za boravak socijalno ugroženih sugrađana, beskućnika i skitnica.

Prihvatilište za beskućnike započelo je sa radom 01. listopada 2000. godine.

U studenom 2003.godine otvoreno je Prihvatilište za žene beskućnice, koje funkcionira kao stambena zajednica što je jedinstveni oblik rada sa beskućnicama u Republici Hrvatskoj.

Prostor Prihvatilišta za beskućnike (muškarce) je veličine 96 m2, u kojem se nalazi 14 kreveta i 2 pomoćna ležaja, a iako je maksimalni kapacitet 16 osoba u iznimno hladnim danima znali smo skrbiti i za 22 korisnika. Prihvatilište je otvoreno svaku noć od 20 sati do 08 sati. Tijekom zime je otvoreno od 17 sati ( uz pomoć volontera i civilnih ročnika) a u slučaju iznimne hladnoće i blagdanima, otvoreno je cijeli dan. Za sve korisnike osiguran je jedan obrok u prostoru Prihvatilišta ( svi korisnici imaju osigurani ručak u jednoj od dvije splitske pučke kuhinje ). Za korisnike je osigurana i mogućnost obavljanja osobne higijene te zamjena obuće i odjeće.

Zbog malog prostornog kapaciteta i sve većeg broja socijalno ugroženih žena, koje su nam se obraćale za pomoć, u studenom 2003.godine otvorili smo Prihvatilište za žene beskućnice.

Maksimalni kapacitet stambene zajednice je osam korisnica a u prosjeku boravi pet do šest žena.Korisnice mogu boraviti u prostoru cijeli dan uz nadzor i organizaciju dnevne dinamike od strane djelatnika i volontera Udruge.

Skrb i briga za beskućnike kontinuirano se provodi se od 2000. godine otvaranjem prvog Prihvatilišta u gradu Splitu. Centar za beskućnike/ce ima smještajni kapacitet za 30 osoba i nudi mogućnost noćenja, održavanja osobne higijene, zamjene odjeće i prehranu.Projekti reintegracije i ublažavanja siromaštva


Aktivnosti projekata usmjerene su na psihosocijalnu pomoć, podršku i reintegraciju korisnika Centra za beskućnike/ce i provedbu različitih humanitarih akcija u zajednici kojima se potiče solidarnost i pruža konkretna pomoć građanima slabijeg imovinskog statusa. Tim stručnjaka provodi osnaživanje korisnica/ka, savjetovanje, podučavanje novim socijalnim i životnim vještinama, te organizira konkretnu pomoć u svakodnevnom život. Volonteri se uključuju se u akcije „A di si ti?!“ i „Socijalna samoposluga“. Ove akcije doprinose senzibilizaciji društva za ovu problematiku te prevenciji beskućništva i reintegraciji dijela korisnika u društvo.


Akcija „A di si ti?!“ provodi se od 2000. godine organizacijom humanitarnog buvljaka i akcijom prikupljanja hrane u čemu sudjeluje tisuće građana, učenika splitskih osnovnih i srednjih škola te studenti po sistemu „jedan učenik, jedan proizvod“.


Socijalna samoposluga je inovativni model suzbijanja siromaštva koji je MoSt prvi u RH započeo 2009.godine i ovaj oblik rada proširio se i u drugim djelovima RH. U ovom specifičnom „malom dućanu“ građani koji žive na rubu siromaštva imaju mogućnost, bez naknade, izabrati proizvode koji su im potrebni.


Od 2007. MoSt je koordinatori neformalne mreže PRIHVATILIŠTA ZA BESKUĆNIKE U REPUBLICI HRVATSKOJ